Cum „citim” starea unui câine: ce indică ultimele studii
A fi un empat a devenit un lucru de onoare pentru oamenii care simt că sunt foarte adaptați la emoțiile celor din jur. Cu toate acestea, noi cercetări au descoperit că, deși suntem destul de buni la identificarea stărilor pozitive la oameni și animale, stăm destul de prost, de fapt, în a descoperi agresiunea, în special la un câine.
Oamenii sunt animale receptive, capabile să detecteze microexpresiile pe fețele celor din jur, pentru a le evalua starea de spirit. Este o abilitate de adaptare care ne ajută să descoperim cum să reacționăm cel mai bine într-o situație dată, agresivitatea fiind una deosebit de importantă pe care trebuie să o înțelegi dacă vrei să fii în siguranță.
Un nou studiu ne-a pus abilitățile la încercare, arătându-i unui număr de 92 de adulți un clip de interacțiuni non-verbale fie dintre doi copii sau doi câini domestici. Participanții au putut vedea postura și expresiile faciale ale indivizilor/ființelor interacțiunii, dar videoclipul a fost întrerupt chiar înainte de a începe acțiunea.
Cum anticipăm acțiunile unui câine
Participanții au fost apoi împărțiți 50/50, fie pentru a selecta un rezultat cel mai probabil al interacțiunii, fie pentru a-l clasifica ca neutru, jucăuș sau agresiv. Rezultatele au arătat că au fost mai buni decât se așteptau la identificarea interacțiunilor neutre și jucăușe, identificându-le corect pe acestea din urmă în aproximativ 70 la sută din timp.
Cu toate acestea, abilitățile participanților au scăzut atunci când a fost vorba de agresiune, în special la categoriile video câine și uman. Câinii au fost cel mai puțin bine identificați, un rezultat despre care cercetătorii sugerează că ar putea avea ceva de-a face cu părtinirea oamenilor de a vedea interacțiunile câinilor în mod pozitiv, din cauza sentimentului de atașament al acestora cu animalele de companie.
Interesant este că studiul apare în aceeași zi în care diferite cercetări au susținut că oamenii sunt capabili să spună dacă un animal este nemulțumit sau fericit doar privindu-l. Evident, există mai multe simțuri în joc atunci când se evaluează comportamentul unui animal decât doar privirea acestuia, dar este un avertisment pentru noii proprietari de animale, să citească indicatorii de agresivitate dacă doresc să evite incidentele de mușcături, spre exemplu.
„Este important să putem face predicții despre acțiunile viitoare ale altora pentru a reacționa optim”, au concluzionat autorii într-o declarație.
„Oamenii sunt destul de buni la clasificarea și prezicerea situațiilor sociale cu alți oameni, câini și maimuțe, dar depinde de context. În mod surprinzător, oamenii subestimează agresivitatea la câini”.